Ο Αρακαπάς
Το χωριό μου ονομάζεται Αρακαπάς. Έχει τριακόσιους πενήντα μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή. Είναι κοντά στην Διερώνα και στην Επταγώνεια. Στο χωριό έχουμε ένα μικρό ποταμό.
Τα χωριό μου πήρε το όνομα του σύμφωνα με την πιο κάτω παράδοση: Στα παλιά τα χρόνια ένας Αράπης μπήκε στην εκκλησία και πήγε στο καντήλι της Παναγίας για να ανάψει το τσιγάρο του. Η Παναγία του έκοψε το χέρι και του είπε «Αράπη πακ..». Έτσι το χωριό ονομάστηκε Αρακαπάς.
Τα περισσότερα σπίτια του χωριού είναι πετρόκτιστα. Οι στέγες των σπιτιών είναι όλες με κεραμίδια. Τα σπίτια όταν τα βλέπεις από μακριά μοιάζουν σαν άσπρα προβατάκια σκαρφαλωμένα στην πλαγιά του βουνού. Στα σπίτια έχουν πολύ ωραίους κήπους και μέσα έχουν πολύχρωμα λουλούδια. Στους κήπους των σπιτιών έχει μαργαρίτες, τριαντάφυλλα, γαρδένιες και άλλα πολλά. Στις αυλές έχουν πιθάρια και φούρνους.
Οι δρόμοι του χωριού είναι πλατιοί. Μέσα στους δρόμους υπάρχουν λουλούδια και μια αρχαία βρύση.
Μέσα στην πλατεία έχει καφενεία, περίπτερο και γήπεδα. Η πλατεία είναι πάνω από την εκκλησία. Στην πλατεία κάνουμε εκδηλώσεις το Πάσχα.
Η εκκλησία μας είναι η Παναγία η Ιαματική όπου γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Είναι μεγάλη και παλιά. Γίνεται ένα μεγάλο και ξακουστό πανηγύρι που διαρκεί μία εβδομάδα. Έχουμε και ένα μικρό ξωκλήσι, του Τίμιου Σταυρού. Το ξωκλήσι του Σταυρού γιορτάζει στις 14 του Σεπτέμβρη. Είναι πάρα πολύ μικρό, πάρα πολύ παλιό και δε γίνονται λειτουργίες εκεί.
Στο χωριό υπήρχε ένα σχολείο που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει κλείσει. Τώρα το χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι μαθητές τώρα πηγαίνουν στο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο «Ιαματική».
Η κυριότερη ασχολία των κατοίκων βρίσκεται η γεωργία. Το χωριό μου παράγει μανταρίνια, πορτοκάλια και ντομάτες.
Για το χωριό μου νιώθω ενθουσιασμό. Θέλω και ονειρεύομαι στο χωριό να έρθουν και άλλοι κάτοικοι για να αυξηθεί ο πληθυσμό του.
Ιφιγένεια Ιωάννου
Στ΄ Τάξη
Ο Αρακαπάς
Το χωριό μου ονομάζετε Αρακαπάς και βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού. Έχει τρακόσους πενήντα μόνιμους κατοίκους. Τα γειτονικά χωριά είναι η Επταγώνεια, το Καλό Χωριό, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Άγιος Παύλος, ο Προφήτης Ηλίας, η Συκόπετρα και η Διερώνα.
Το όνομα του, το χωριό μου, το πήρε από την εικόνα της Παναγίας της Ιαματικής γιατί μια μέρα, πολύ παλιά, πήγε ένας Αράπης να ανάψει το τσιγάρο του πάνω στην εικόνα της Παναγίας και η Παναγία μίλησε και είπε «Αράπη πακ», έτσι βγήκε το όνομα Αρακαπάς.
Το χωριό μου έχει τρείς εκκλησίες μια μικρή που είναι η παλιά εκκλησία της Παναγίας Ιαματικής και η καινούρια που είναι μεγαλύτερη. Έχουμε και το ξωκλήσι του Τίμιου Σταυρού που είναι πάρα πολύ παλιό. Η Παναγία Ιαματική γιορτάζει στις 8 του Σεπτέμβρη. Όλες οι νοικοκυρές καθαρίζουν τα σπίτια τους και τους δρόμους για να είναι καθαροί. Επίσης στο χωριό μου έχουμε αγίασμα, πάνω στα δέντρα έχει διάφορα ρούχα και άλλα πράγματα που βάζουν οι κοπέλες εκεί για να τους κάνουν θαύματα. Όταν παρακαλέσεις την Παναγία την Ιαματική και της πεις πιο θαύμα θέλεις να σου κάνει και μετά μπορείς να πάρεις ότι θέλεις εκεί για να την ευχαριστήσεις.
Οι δρόμοι του χωριού είναι μεγάλοι αλλά έχει και μικρά δρομάκια. Κοντά σε δρόμους μπορείς να δεις περιβόλια με πολλές πορτοκαλιές και μανταρινιές.
Έχουμε μια μεγάλη πλατεία με καφενείο, πάρκο, γήπεδο, παντοπωλείο και τράπεζα.
Οι περισσότεροι κάτοικοι στο χωριό είναι μεγάλοι σε ηλικία. Σπάνια μπορείς να βρεις νεαρό να περπατά στους δρόμους.
Ο Αρακαπάς, το χωριό μου, είναι ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Σ’ αυτό γεννήθηκα και πέρασα τα πιο χαρούμενα και ξέγνοιαστα χρόνια της ζωής μου, παρέα με τους αγαπημένους μου φίλους. Η καρδιά μου πλημμυρίζει από αγάπη για το πανέμορφο αυτό χωριό, γι’ αυτό και είμαι σίγουρη ότι ποτέ και για τίποτε στον κόσμο δε θα μπορούσα να το αποχωριστώ.
Κωνσταντίνα Αβερκίου
Στ΄ Τάξη
Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Αρακαπά.